2de Huis in Livada, Bulgarije
De "Droom"
Kopen van een huis in Bulgarije
Home
Foto's van het dorp Livada
Foto's van huis van Anna & Ruurd
Foto's van Bulgarije
Blog 2de Huis in Livada, Bulgarije
Frequently Asked Questions
Kopen van een huis in Bulgarije
Onroerend goed in Livada
Appartementen te koop
Landbouwgrond te koop in de buurt van Livada
Zonne-energie parken rond Livada
Bulgaars keramiek en aardewerk
Activiteiten in en rond Livada en Burgas
Reizen naar Bulgarije
Links
Over ons
Contact

Kopen van een huis met grond in Bulgarije

Een buitenlander kan in Bulgarije geen grond kopen. De oplossing hiervoor is dat er een Bulgaars bedrijf wordt opgericht bij de aankoop van een huis met grond, en dat je als Nederlander eigenaar/groot-aandeelhouder bent van dit Bulgaarse bedrijf. De bedrijfsvorm die hier meestal voor wordt gebruikt is de zogenaamde "OOD", en deze is te vergelijken met een Nederlandse BV.
Het benodigde oprichtingskapitaal voor een "OOD" is €2600. Dit oprichtingskapitaal kan tijdens het aankoopproces weer gebruikt worden bij de betaling van de het huis en de grond.
Bij het oprichten van het Bulgaarse bedrijf zal er ook een bankrekening geopend moeten worden bij een Bulgaarse bank. De makelaar zal dit voor u kunnen regelen met een volmacht (zogenaamde "Power of Attorney").
Een nadeel van deze constructie is dat het Bulgaarse bedrijf elk jaar voor 1 april een belastingaangifte moet doen, maar dat kan voor een relatief klein bedrag (ongeveer €200) elk jaar voor u gedaan worden door een Bulgaarse accountant.
Zelf zijn we nog bezig om uit te zoeken hoe dit nog goedkoper kan, namelijk door het zelf te doen.

Het proces van kopen is verder als volgt:

Zodra u een woning met grond of appartement heeft gevonden en met de verkoper overeenstemming heeft over de voorwaarden, dan wordt er door een makelaar een verlopig koopcontract opgesteld die deze afspraken bevat. Er zijn in Bulgarije een aantal makelaars actief die zich ook op buitenlanders richten en tijdens het koopproces een beëdigde tolk (Bulgaars <=> Engels) kunnen inschakelen en ook zorgen voor Engelstalige vertalingen van het in Bulgaars opgestelde contract en andere papieren door een beëdigde vertaler.
Normaal gesproken betaald de koper 10% van de afgesproken koopsom bij het tekenen van het voorlopige koopcontract.


Nieuws (juni 2012) met betrekking tot het kopen van grond in Bulgarije door buitenlanders
Over het algemeen kunnen buitenlanders als personen alleen gebouwen kopen in Bulgarije maar geen land. Alleen Bulgaarse burgers en rechtspersonen (waaronder met een buitenlandse eigenaar) kunnen de eigenaar zijn van Bulgaarse grond.
Uitzonderingen op deze regel zijn sinds 1 januari 2012 van toepassing op EU-burgers en rechtspersonen. Zij kunnen nu in Bulgarije huizen kopen met tuin en gereguleerde percelen op hun eigen naam als natuurlijk persoon.
Alle EU-burgers mogen nu percelen kopen in Bulgarije (alle percelen die binnen de zonering van dorpen/steden vallen, huizen met tuinen en stukken land onderdeel van appartementgebouwen) zonder enige beperkingen.
Voor landbouwgrond en bossen moeten EU-burgers nog steeds bedrijven in Bulgarije registreren om dit soort grond te kunnen kopen, en deze beperkingen blijft geldig tot 1 januari 2014.


Onze ervaring is dat je de Bulgaarse rekening die voor het bedrijf is opgericht voor deze betaling en voor de betaling van de rest van de koopsom goed kunt gebruiken. Onze makelaar had voor ons een bankrekening geopend bij de First Investment Bank en bij deze bank hebben we internet bankieren geregeld. Zo kunnen wij zonder kosten geld overmaken van onze Nederlandse bankrekening naar onze Bulgaarse bankrekening via Internet. Dit voorkomt dat je grote bedragen in contact geld op reis moet meenemen. In Bulgarije kun je dan zonder kosten het geld van de Bulgaarse bankrekening opnemen in Leva. Als je het geld in Euro's wilt opnemen moet je vaak nog wel een vergoeding betalen.


 


Wil je een makelaar inschakelen of alles zelf doen? Voor de laatste optie moet je aanwezig zijn en ook de Bulgaarse taal beheersen.
Let op: in Bulgarije was het een paar jaar geleden nog normaal dat je ook de koop van een huis contant betaalde. Het is dan wel heel handig om een bankrekening te hebben bij een Bulgaarse bank, zodat je vanuit NL het geld naar je eigen rekening kunt overmaken en daar ter plaatse het geld van je rekening kunt halen in euro's of Bulgaarse leva's.
Er zijn ontwikkelingen de laatste jaren dat een notaris via een tussenrekening via bankoverschrijvingen de verkoop/koop financieel regelt, net als in NL. 
 

Voor de uiteindelijke eigendomsoverdracht worden vergunningen, juridische documenten, en dergelijke gecontroleerd door een advocaat. De eigendomsoverdracht vindt plaats bij een notaris. Hierbij zijn normaal gesproken de koper en verkoper aanwezig. Als koper kun je de makelaar als vervanger laten optreden (via de "Power of Attorney"). De notaris zorgt voor inschrijving in het kadaster van de eigendomsoverdracht.
De bijkomende kosten:
1. De provisie voor de makelaar (een bepaald percentage van de verkoopprijs met een bepaald minimum)
2. Lokale belastingen (ongeveer een 100 tot 200 Euro, hangt af van de verkoopprijs)
3. Notariskosten  (een bepaald percentage van de verkoopprijs met een bepaald minimum; zal per notaris verschillen)
4. Kosten inschrijven in het kadaster (ongeveer 100 euro, wordt via de notaris betaald)
5. Advocaatkosten (ongeveer 100 Euro, hangt af van de verkoopprijs, wordt via de notaris betaald)
6. Oprichtingskosten van het OOD bedrijf, ongeveer €500 (niet van toepassing bij een appartement).
7. eventueel kosten tolk Bulgaars <=> Engels; een tolk kost ongeveer 15 euro per uur. 


Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Wij hebben ondertussen al ervaring met de aankoop van een huis met grond en aankoop van grond.
Een andere bron van informatie is te vinden op de site www.affidata.com.

 
 


  SocialTwist Tell-a-Friend

Huizen en grond te koop  in Livada  Tweede huizen te koop in Livada Appartementen in Kiten

 

HomeFoto's van het dorp LivadaFoto's van huis van Anna & RuurdFoto's van BulgarijeBlog 2de Huis in Livada, BulgarijeFrequently Asked QuestionsKopen van een huis in BulgarijeOnroerend goed in LivadaAppartementen te koopLandbouwgrond te koop in de buurt van LivadaZonne-energie parken rond LivadaBulgaars keramiek en aardewerkActiviteiten in en rond Livada en BurgasReizen naar BulgarijeLinksOver onsContact